Ten produkt to potężne połączenie kwasów omega-3, omega-6 i omega-9.
Korzyści:
Lek regulujący proces zapalny, lepkość i ciśnienie krwi, produkcję hormonów oraz działanie układu odpornościowego i centralnego układu nerwowego.
Łagodzi ból u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów
Wspomaga zdrowie układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi, rozluźniając naczynia krwionośne i obniżając poziom cholesterolu.
Wykazuje zdolność do redukcji zwiększonej ilości trójglicerydów.
Omega-3
Do najważniejszych i najbardziej istotnych w procesie odżywiania kwasów tłuszczowych омега-3 zalicza się kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Są niezbędne do skutecznego funkcjonowania mózgu i ciała na poziomie komórkowym. Niska zawartość DHA wiąże się z depresją, schizofrenią, utratą pamięci i większym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera. Naukowcy wiążą ich niewystarczające spożycie u kobiet w ciąży z przedwczesną i niską masą urodzeniową noworodka, a także nadpobudliwością u dzieci
Omega-6
Nadmierne ilości Omega-6 mają wpływ na zdrowotne właściwości Omega-3, dlatego ważne jest dostarczanie ich w odpowiednich proporcjach (około 4:1 lub mniej); większość obecnych diet żywieniowych zawiera stosunek 20:1 lub gorszy! Odpowiednia suplementacja omega-6 może pobudzić zdrowy stan skóry, paznokci, włosów, a także przyczynić się do utrzymania równowagi emocjonalnej i hormonalnej.
Omega - 9
W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, omega-9 nie jest uważany za niezbędny, ponieważ organizm wytwarza go z tłuszczów nienasyconych. Podobnie jak w przypadku omega-3 i omega - 6, ważny jest odpowiedni balans omega-9, gdyż w przypadku wystąpienia niedoborów omega-3 i omega - 6 organizm będzie to kompensował wytwarzając omega-9, a tak nie jest skuteczny z odżywczego punktu widzenia. Kwas oleinowy – kwas tłuszczowy omega – 9 wykazuje zdolność zmniejszania ryzyka miażdżycy (stwardnienia tętnic), chorób serca i udaru mózgu.