Witamina B12 znana jest przede wszystkim ze swej roli w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, a jak wiadomo niski poziom czerwonych ciałek krwi prowadzi do niedokrwistości. Pełni jednak wiele innych funkcji: uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego; wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i neuroprzekaźników nerwowych, wpływa na dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi; wpływa korzystnie na układ kostny, a nawet pobudza apetyt. Witamina B12 jest bardzo ważnym koenzymem w reakcjach metylacji w organizmie, w tym metylacji toksycznej homocysteiny do metioniny. Upraszczając - witamina B12 przerabia bardzo groźną homocysteinę na pożyteczną metioninę. Naturalna postać B12 czyli metylokobalamina jest lepiej przyswajalna z układu pokarmowego.
Suplement diety. Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Najlepiej spożyć przed końcem: data na spodzie lub boku opakowania. Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej do 25°C. Chronić przed światłem.