Witamina D3 wspomaga zdrową gęstość i strukturę kości, jaka jest potrzebna do optymalnej absorpcji wapnia. Co więcej, ten składnik odżywczy wzmacnia i reguluje funkcje odpornościowe, wspomaga optymalną pracę układu sercowo-naczyniowego i poprawia funkcje komórkowe. Badania wykazały, że dodatkowa witamina D3 (cholekalcyferol) jest znacznie skuteczniejsza w konwersji na aktywną witaminę D w organizmie niż witamina D2 (ergocalciferol).
To sprawia, że witamina D3 jest korzystną formą uzupełniającą niedobór tego składnika odżywczego. Niedobór witaminy D występuje powszechnie u Polaków, ze względy na brak wystarczającej ilości światła słonecznego.Jak to działa?Witamina D od spożycia lub narażenia na słońce wymaga dwóch etapów aktywacji w organizmie. Pierwsza aktywacja występuje w wątrobie, a druga aktywacja występuje w nerkach, co pozwala na regulację metabolizmu wapnia.
Receptory witaminy D są obecne w całym ciele, w tkankach, takich jak skóra, chrząstka, serce, gruczołu krokowego, kości i jelit, a zatem drugi etap aktywacji odbywa się również w tkankach lokalnych. Witamina D odgrywa rolę w większości organów i układów organizmu. Jest to hormonopodobny, znany z interakcji z ponad 200 różnych genów i odgrywa kluczową rolę regulatorową jako aktywator metaboliczny dla wielu procesów metabolicznych. Działa jako "przełącznik molekularny", wpływając na ekspresję wielu genów.
W związku z tym witamina D wpływa nie tylko na zdrowie kości, ale także pomaga we wspieraniu funkcji układu odpornościowego, układu sercowo-naczyniowego, układu oddechowego i układu mięśniowo-szkieletowego.
Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek
Suplement diety. Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Najlepiej spożyć przed końcem: data na spodzie lub boku opakowania. Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej do 25°C. Chronić przed światłem.